◉ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ«ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ» ΚΟΝΙΤΣΑ-τα Πέτρινα χωριά-Ήπειρο.

● ΤΟ XΩΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΘΕΑ..! Αγαπώ τη Φύση, Σέβομαι το Περιβάλλον, μου Αρέσει να Αθλούμαι, Προσέχω την Υγεία μου. -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:, ένα μέσο Ψυχαγωγίας, Χαλάρωσης, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.- ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ με ανακυκλώσιμα υλικά, παραδοσιακές τεχνοτροπίες, μέσα και έξω από το σπίτι του χωριού. -ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ με Παράδοση,-ΙΣΤΟΡΙΕΣ και ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ των κυνηγών. -ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ , ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, της τάβλας. Πρωτομάστοροι,-ΛΕΒΕΝΤΟΓΥΝΑΙΚΕΣ.... ΓΡΑΦΟΥΝ...συνεχίζει >>

◉ Δημοφιλείς αναρτήσεις

Η ΤΕΧΝΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, με τα ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΌΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ. καταγωγής Πέτρινων Χωριών.


  Προτεινόνεμενες Σελιδες, Κείμενα:
  1. 0. ΓΕΦΥΡΙΑ - 2.0. ΣΠΙΤΙΑ
 Η ΤΕΧΝΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ,
 με τα ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΌΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ. καταγωγής     Πέτρινων Χωριών.     
  Τα πιο σημαντικά γεφύρια στο Ζαγόρι είναι: του Νούτσου ή      Κόκκορου, το Καλογερικό ή του Πλακίδα (στους Κήπους), του    Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη, του Πιτσώνη, το Παλιογέφυρο, του       Χάτσιου, του Μίσσιου, του Μύλου (στους Κήπους), της         Βωβούσας,   του Καμπέραγα (στη συμβολή των ποταμών Βάρδα και Ζαγορίτικου), του Κοράκου (στον Αχελώο), κ.λ.π. Το γεφύρι της Κόνιτσας στον Αώο έχει το μεγαλύτερο τόξο στα Βαλκάνια και έχει κατασκευαστεί το 1870, από τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη. Βρίσκεται στο σημείο που ο Αώος στενεύει περισσότερο. Αντίθετα το γεφύρι της Άρτας (έχει τέσσερα τόξα και μικρότερες ανακουφιστικές καμάρες) είναι κατασκευασμένο υποχρεωτικά στην πεδιάδα του Άραχθου, όπου η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι πολύ μεγάλη. Στο γεφύρι της Κόνιτσας υπάρχει, στο ψηλότερο σημείο, τοποθετημένη μια μικρή καμπάνα που χτυπά με τον αέρα και προειδοποιεί τους περαστικούς για ενδεχόμενο κίνδυνο (ειδικά όταν υπάρχουν και φορτωμένα ζώα). Το γεφύρι της Άρτας είναι ίσως το γνωστότερο από όλα, εξαιτίας του θρύλου της θυσίας της γυναίκας του Πρωτομάστορα, που είναι συνδεδεμένος μαζί του......>>



1. 2.  "Τα Πέτρινα Γεφύρια της Ηπείρου" από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στη βάση υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την ονομασία, το είδος, την τοποθεσία, κ.λ.π. καθώς και φωτογραφίες κάθε γεφυριού.
 
σμίκρυνση 
 
"Γεφύρια Ανα Ποτάμι"


1. 3.  Τα Γεφύρια που εμφανίζονται παρακάτω ανήκουν στο Ποτάμι Αώος
http://www.petrinagefiria.uoi.gr/potami.php

σμίκρυνση
Κρυονερίου / Δίπλα ήταν το χάνι του Βέργου /Ένταξη στο οδικό δίκτυο:
    Από χωριά της λάκκας του Σαραντάπορου προς Κόνιτσα. Επίσης, από δυτική Μακεδονία προς Κόνιτσα




σμίκρυνση

1. 5.

Κόνιτσα Ιωαννίνων - Τα Πέτρινα Γεφύρια Της Ηπείρου

 

 

  1.  6. Πώς χτίζονταν τα γεφύρια - απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ "Τα μαστοροχώρια της Κόνιτσας" (1987)-
Θύμηση: μαστορο-Πασχάλης Ζούνης (1898-1988)

 

 

  1. 7. Το γεφύρι της Πλάκας 

 ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ..!Το γεφύρι της Πλάκας, στα Τζουμέρκα της Ηπείρου, μαγνητοσκοπήθηκε υπό βροχή Νοέμβριο του 2007. Εκτός τόπου και χρόνου πια -τυπικά κάτω από τους Ραφταναίους σ' ένα αχρησιμοποίητο μονοπάτι- περιμένει το αναπόφευκτο τέλος. Χρειάστηκε ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας πριν μερικά χρόνια για να μην πνιγεί σε μια υδροηλεκτρική λίμνη, μα από την αδιαφορία των "υπευθύνων" δεν το σώζει τίποτα. Κι ας είναι το μεγαλύτερο μονότοξο πετρογέφυρο των Βαλκανίων (40 μ. άνοιγμα, 20 μ. ύψος). Βοηθούν εκατέρωθεν δυο ανακουφιστικά παράθυρα.
Χτίστηκε το 1866 από τον Πραμαντιώτη πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα. Το προηγούμενο, κατασκευή του 1863, γκρεμίστηκε τη μέρα των εγκαινίων. Τότε ο μαστορο-Μπέκας είχε αποκλειστεί επειδή το σχέδιό του είχε κριθεί πολύ τολμηρό και οικονομικά ασύμφορο.

 

 

 

2. 0.  ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ

2. 1. Ανακατασκευή παλαιών σπιτιών σε όλη την Ελλάδα. Κατασκευές και ανακαινίσεις σπιτιών με διακόσμηση εσωτερικών χώρωνΑνακατασκευή Πέτρινων σπιτιών σε όλη την Ελλάδα. Κατασκευές και ανακαινίσεις πέτρινων σπιτιών με διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

 

 

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: παρακαλούμε όποιος  τα αντιγραφει προς ενημέρωση άλλων ... δεν ειναι κακό... απλα να αναφερει τις πηγές....Το ιδιο γίνεται απο όλους ... εκτος των προσωπικών σχολιασμών, χρειάζεται αρκετό χρόνο για το χτίσιμο της σελιδας και μεγάλη ερευνα να σταθει ένα κείμενο..

ευχαριστούμε..

...........συνεχίζεται

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

EΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΝΕΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις